Heracles 4ever

Sporten en meer

Een lichtgewicht elektrische fiets kopen is soms een echte uitkomst

Bij het aanschaffen van een e-bike heb je een groot aantal keuzes te maken en een van deze keuzes is of je een lichtgewicht elektrische fiets kopen wilt, of een fiets met een standaardgewicht. Elektrische fietsen zijn automatisch zwaarder dan gewone fietsen, omdat de accu en de motor zeker 6 kilo wegen. Dat is in veel gevallen geen probleem, maar in sommige gevallen heeft het wel aandacht nodig. Je kunt dan investeren in een lichtgewicht elektrische fiets om jou het leven gemakkelijker te maken. Hier lees je over wat lichtgewicht precies betekent en wanneer dat een goede keuze is.

Wat is een lichtgewicht elektrische fiets?

De naam zegt het al, een lichtgewicht elektrische fiets is lichter dan een standaard elektrische fiets. Maar hoeveel lichter is dat dan? We spreken van een lichtgewicht e bike als deze minder dan 20 kilo weegt. Standaard elektrische fietsen kunnen gemakkelijk 24 tot 28 kilo wegen, inclusief de accu en de motor. Als je een e-bike aanschaft waarbij de accu te verwijderen is, dan kun je zo het gewicht al verlagen. De lichtste elektrische fietsen wegen slechts 13 kilo, wat dus meer dan 10 kilo verschil maakt. Deze lichtgewicht elektrische fiets kopen zal in de regel duurder zijn dan de reguliere elektrische fiets.

Wanneer heb je een lichtgewicht fiets nodig?

De beste manier om te bepalen of jij een lichtgewicht elektrische fiets nodig hebt, is door deze in de winkel zelf op te tillen, met of zonder accu. Vervolgens kijk je naar je persoonlijke situatie.

  1. Waar staat je fiets opgesteld?

Plaats jij je fiets elke nacht in je schuurtje in de tuin, dan heb je geen lichtgewicht elektrische fiets nodig. Je rijdt hem gewoon naar binnen en hoeft hem niet op te tillen om hem te kunnen opbergen. Moet je met je elektrische fiets de trap af naar een kelder, of de trap op naar je appartement, dan wordt het aantal kilo’s van de fiets ineens wel heel belangrijk. Vooral als je dagelijks de deur uit gaat is een lichtgewicht elektrische fiets kopen geen overbodige luxe.

  1. Wil je de fiets vaak meenemen?

Ben jij iemand die de elektrische fiets achter de caravan wil kunnen bevestigen of op het draagrek op het dak van je auto? Dan doe je dat natuurlijk een stuk gemakkelijker als deze niet te zwaar is. Ook hier geldt weer hoe vaak je dat wilt doen. Maak je twee keer per jaar een tochtje waarbij je fiets mee moet, dan hangt het af van hoe sterk je bent of je wilt investeren en een lichtgewicht elektrische fiets kopen wil. Ga je elk weekend met de fiets op stap, dan wordt het al een heel ander verhaal.

  1. Met de fiets het openbaar vervoer in

Een laatste situatie waarin een lichtgewicht elektrische fiets kopen een goed idee is, is als je er elke dag mee het openbaar vervoer in gaat. Ook dan moet je jouw elektrische fiets regelmatig tillen en dat is veel gemakkelijker als deze minder weegt.