Ontdek een tekort aan vitamine B12 met een bloedonderzoek
Vitamine B12 is een onmisbare stof in het menselijk lichaam, en een tekort hieraan kan veel nare gevolgen hebben. Maar toch heeft 6% van de bevolking een tekort aan vitamine B12, onder mensen van 60 jaar en ouder heeft zelfs 20% een tekort aan vitamine B12. Maar je hoort niet zo vaak dat iemand een tekort heeft aan vitamine B12. Dit komt omdat niet alle symptomen even duidelijk zijn, en ze voor velen langzaam zijn begonnen en dan maar “bij het leven horen”. Maar het hoeft niet, met een bloedonderzoek kan een tekort aan vitamine B12 worden opgespoord, zo weet je of je extra vitamine B12 nodig hebt.
De symptomen
Een tekort aan vitamine B12 kan veel, niet altijd even duidelijke, symptomen veroorzaken en is daarom op basis van symptomen alleen moeilijk te ontdekken. De lichtere symptomen zijn onder andere vermoeidheid, een licht gevoel in je hoofd, kortademigheid, een snellere hartslag, een verlaagde bloeddruk. Maar ook haaruitval, pijnlijke gewrichten en moeite met nadenken kunnen veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine B12. Er zijn ook wat neurologische symptomen, zoals geheugenproblemen, slechter zicht en een verminderd reukgevoel. Maar het houdt hier helaas niet op: een tekort aan vitamine B12 kan zelfs angststoornissen en depressie veroorzaken.
Hoe krijg je meer vitamine B12 binnen
Mocht je jezelf in de symptomen hebben herkend en er na een bloedonderzoek achter zijn gekomen dat je inderdaad een tekort aan vitamine B12 hebt is het tijd om meer vitamine B12 binnen te krijgen. Maar hoe doe je dat? Supplementen zijn een goede manier om snel aan veel vitamine B12 te komen, maar ze zijn tegelijkertijd best duur, en eigenlijk wil je niet iedere dag een pil moeten slikken. Het alternatief is een ander dieet: in bepaalde voedingsmiddelen zit veel vitamine B12. In vlees, vis, ei, en zuivel zit veel vitamine B12. Veel vervangers van deze voedingsmiddelen bevatten extra B12, dus als vegetariër of veganist komt het ook goed.